Responsief of intuïtief ouderschap

Vorig jaar, dat was na het verjaardagsfeestje van dochter2, werd mij duidelijk dat ik iets moest veranderen aan hoe ik mama ben. Ik keek even terug naar wat er precies gebeurd was, waarom luisterden de kinderen niet naar mij? En kwam tot de conclusie dat het aan mij lag. Aan mijn gedrag, niet aan mijzelf. Ik moest echt niet nog 10min voor het feestje begon een nieuwe jurk willen naaien? Ik legde mezelf druk op en werkte dat uit op de kinderen. Dat ze wilden helpen was alleen maar omdat ze aanvoelden dat ik met tijdsdruk zat, en ze wilden mij helpen waar ze konden. Dat ze het daardoor nog trager vooruit doen gaan, weten ze niet. Daarvoor zijn ze dan nog weer te klein.

Ik vroeg wat raad aan Jessica, en besloot om meer in te zetten op de relatie met mijn kinderen. Ik zocht meer op over responsief ouderschap, vond daarbij wat dingen die ik al uit mezelf deed, haalde er wat andere zaken uit, en combineerde dat met mijn intuïtie. Want echt responsief ouderschap gaat volledig uit van de behoefte van het kind, en hoe je daar als ouders op reageert. En eerlijk is eerlijk, ik ben (nog steeds) te moe, en heb te weinig geduld, om dat te kunnen volhouden. Wat ik wel probeer te doen is kijken naar wat mijn dochters echt willen, en waarom. In het voorbeeldje dat ik hierboven beschreef wilden ze eigenlijk alleen maar helpen, ze wilden het mij niet moeilijk maken. Als je dit in het achterhoofd houdt, dan vind ik het in zekere zin gemakkelijker nu om om te gaan met moeilijke momenten. Het helpt mij alvast om te relativeren. Dochter2 krijgt een driftbui als we van school terugkomen? Eigenlijk is er niets aan de hand. Het is haar manier van stoom aflaten, of om mij te zeggen dat ze moe is. Meestal laat ik ze even uitrazen (in alle veiligheid, die van haar én die van ons) en pak ze dan op schoot, waar ze na verloop van tijd helemaal ontspant. Haar in de hoek zetten of op een andere manier straffen voor die driftbui zorgt er niet voor dat die driftbui weg gaat, het zorgt er alleen voor dat ze nog kwader wordt, blijft razen, tot ze helemaal geen weg meer weet met zichzelf.

Responsief/intuïtief ouderschap wil niet zeggen dat je je kinderen hun gang laat gaan. Het is nog steeds zo dat er bepaalde regels zijn waar niet van afgeweken wordt. Bij ons is dat bijvoorbeeld: ze mogen niemand pijn doen, geen televisie voor een bepaald uur, niets afpakken van een ander, dankjewel zeggen, eigenlijk allemaal regeltjes van gezond verstand. Maar, het wil bijvoorbeeld wel zeggen dat ik Dochter2 laat uitrazen als ze kwaad/moe is en ze dan ga knuffelen. Ik ga ze niet straffen. Wij hebben soms ook nood aan een uitlaatklep. En als wij niet goed in ons vel zitten, dan hebben wij niemand nodig die ons zegt hoe we ons moeten gedragen. We hebben iemand nodig die ons steunt, en bij kinderen gaat dat steunen heel vaak over knuffelen, en beschikbaar zijn als ouder.

Ik wil aandacht hebben voor hun noden, en binnen de afspraken daar ook op ingaan.

In een latere post geef ik nog wat praktische voorbeelden, en toon ik ook hoe onze verhoudingen met elkaar veranderd zijn. Niet alles zal toe te schrijven zijn aan de manier waarop ik mama ben (of De Man papa is), maar heeft even vaak te maken met het groter/ouder worden van de kinderen. Toch ben ik er heel hard van overtuigd dat responsief/intuïtief ouderschap voor ons dé manier is om ouders te zijn.

Stellen jullie soms de manier waarop jullie met je kinderen (of andere volwassenen) omgaan in vraag?

 

 

2 gedachtes over “Responsief of intuïtief ouderschap

  1. Ik ben er veel te veel mee bezig! Soms voelt het zelfs niet meer natuurlijk aan omdat ik altijd 5 stappen vooruit aan het denken ben over welke invloed mijn handelingen op hen hebben. Vermoeiend! Er zijn zoveel tegenstrijdige adviezen, ik heb nog geen enkele opvoedingsmanier gevonden waar ik voor 100% kan achter staan. Ik denk dat ik nog het meest neig naar het bewust ouderschap, wat ook wel een stukje overlapt met het responsieve. Ik denk dat dit een levenslange zoektocht is 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s