Goed voornemen: bewuster consumeren – kledij

Ik schreef eerder al over mijn goede voornemens, mijn doelen, voor dit jaar. Mijn laatste in het rijtje is misschien wel het moeilijkste, het meest uitdagende, maar ook de belangrijkste (voor mij): bewuster leven.

Ik deelde het op in pakweg 3 grotere blokken:

 1. bewuster tijd doorbrengen met mijn kinderen
 2. bewuster consumeren
 3. bewuster eten

Er was veel nieuwsgierigheid naar hoe ik dat nu zou aanpakken, zo vroeg ook Kris10 in mijn Vragen Staat Vrij hoe ik dit zou doen. En voor mezelf is het ook nuttig om er wat langer bij stil te staan. Hoe pak ik dat aan? Hoe hou ik het vol? Wanneer ben ik tevreden?
In deze post sta ik stil bij hoe ik bewuster ga consumeren. Verwacht geen hoogstaande dingen, het zijn de kleine dingen die het hem doen.

Bij het schrijven van deze post (ik heb het echt wel vier keer opnieuw geschreven, en telkens in stukjes), blijkt dat ik mij vooral focus op het bewuster consumeren van kledij en van eten. Dat laatste valt voor een stukje ook onder mijn laatste bewust consumeren-onderdeel, dat van bewuster eten.

In deze blog ga ik iets meer vertellen over hoe ik bewuster kledij “consumeer”. En omdat ik consumeren in deze context niet vind klinken, ga ik het gewoon hebben over “kledij aankopen”. Oh, en stoffen aankopen valt ook hieronder.

Ik las eigenlijk nog maar net een blog van iemand die besloten had een jaar geen kleding te kopen. In haar blog beschreef ze hoe ze na 10 maanden eigenlijk nog niets echt nodig had, op een regenbroek na blijkbaar, en dat mensen dat bizar vonden. Ze heeft echter wel gelijk, ook bij mij is kledij van een jaar oud nog niet zo versleten dat het echt niet meer te dragen valt. Het is vooral dat ik het niet meer wil dragen, of dat het niet meer in de mode is.

Ik heb dit zelf ook al gemerkt. Ik koop vaak kledij omdat ik het mooi vind, maar draag het uiteindelijk veel minder dan gedacht. Vaak omdat het toch minder mooi is dan ik dacht, omdat het niet past bij mijn andere kledij, omdat er te weinig gelegenheid is om het te dragen, of omdat ik het niet graag draag. Ik begin me ook meer dan vroeger de vraag te stellen, of mijn versleten kledij wel zo versleten is als ik denk. Kan ik het echt niet meer dragen? Kan ik dat niet herstellen?

Ik was van plan om te zeggen dat ik dit jaar nog niet veel gekocht heb voor mezelf, maar als ik mijn opsomming zie, dan heb ik toch al best veel gekocht eigenlijk: 2 truien, 1 jurk, 2 broeken en een soort bloesje. Daarnaast heb ik ook een winterjas gekregen van iemand die ze niet meer wilde. De gekochte kledij komt uit de solden, allemaal -50 of -70%. Dus, ik ben wel spaarzaam, maar heb toch meer kledij (gekocht) dan ik nodig heb. Sindsdien heb ik niets meer gekocht, dat dan weer wel. En alles wat ik gekocht heb, heb ik ook al veel gedragen. Ik ben sindsdien wel wat kritischer gaan kijken naar alle kledij die ik heb.

Voor de rest, stof, hoe zit het daar mee. Wel, vrij goed. Ook na het opsommen kom ik tot de vaststelling dat ik me daar heel goed weet te beheersen. De nieuwe stoffen die ik kocht heb ik al allemaal gebruikt, op 4 stuks na. Maar ook daarvoor heb ik een heel concreet plan. De tijd om iets te maken ontbreekt mij soms, of liever, ik maak er niet altijd tijd voor. Wél ben ik er al in geslaagd om 2 van mijn oudste stoffen eindelijk te gebruiken, om heerlijke t-shirts van te maken. Ook heb ik voor Dochter2 twee stofjes gecombineerd omdat ik van beide niet meer genoeg had om er een jurk van te maken. En in plaats van op woensdagochtend de bus naar de stad te nemen (en gegarandeerd weer stof te kopen), blijf ik gewoon thuis, en maak ik iets. Voor twee stoffen uit mijn voorraad heb ik trouwens eindelijk het geschikte patroon gevonden. Uit La Maison Victor, niet gekocht, wel uit de bibliotheek gehaald.

En dan nu een heel gewaagde uitdaging voor mezelf (De Man zal het waarschijnlijk graag horen):

In april en mei koop ik geen nieuwe stof meer, én ga ik minstens 6 stuks maken met stof uit mijn eigen voorraad.

Als “samenvatting” en herinnering voor mezelf, hieronder mijn tips om bewuster kledij te kopen (of niet te kopen):

 • kijk eerst in je eigen kleerkast voor je gaat shoppen
 • heb je echt iets nodig of is het meer van willen?
 • voel je dat je impulsaankopen gaat doen, blijf dan gewoon thuis

Heb je echt iets nodig, dan:

 • kan je het zelf maken, met stof uit je voorraad? (uiteraard, enkel voor mensen die naaien of breien)
 • is het goede kwaliteit?
 • zit het comfortabel?
 • kan je het combineren met kleren die je hebt?
 • zijn er genoeg gelegenheden om het te dragen?

En op deze manier ga ik dus bewuster om met het consumeren van kledij.

Hoe gaan jullie hier mee om?

6 gedachtes over “Goed voornemen: bewuster consumeren – kledij

 1. Consuminderen is qua kleren hier niet zo’n onderwerp. Laat dat het voordeel zijn aan hoogsensitief zijn: ik heb niet veel kleren nodig want ik doe altijd mijn lievelingskleren/hetzelfde aan 😉 Al heb ik dit jaar al wat kleren/schoenen gekocht, kleren verslijten af en toe. En ik heb nog een trui nodig voor bij mijn nieuwe zomeroutfit, tja…:-). De stapel stof is weer een ander verhaal, ik heb me voorgenomen om alleen nog stof voor concrete projecten te kopen(al is het maar dat ik dan niet veel te veel of te weinig heb) en mits ik vorig jaar nog wel wat stofjes kocht maar nog niet verwerkte mag ik van mezelf niks meer kopen tot ik die dingen gemaakt heb. Allé, voor de verjaardag van mijn metekind maak ik een uitzondering 😉 En mijn laatste 3 projectjes maakte ik in stof die al een paar jaar in de kast lagen dus de stoffenstapel is al wat minder. Dus consuminderen is hier al een tijdje aan de orde, alleen wat meer naaien dus maar ik ben de laatste weken precies in gang geschoten.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb besloten dit jaar niks nieuws te kopen. Tenzij het echt nodig is. Vorig jaar vernieuwde ik bijna mijn volledige kleerkast omdat ik een maatje groter nodig had. Omdat dat een kostelijke affaire is, heb ik me toen tot het nodige beperkt ipv me volledig te laten gaan. Sommige stukken uit mijn kast gaan trouwens al 5 jaar mee. Dankzij project 333 (waarbij je gedurende 3 maanden probeert toe te komen met 33 kledingstukken inclusief schoenen) heb ik er geen probleem mee om een pak minder kleren in mijn kast te hebben hangen dan vroeger! Heb dit jaar wel al panty’s gekocht en overweeg nog een extra blouse omdat ik altijd maar nét toekom, maar dat is het voorlopig!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s