World Sleep Day of Wereldslaapdag

Morgen is het World Sleep Day, en dat wil ik niet zomaar voorbij laten gaan. Je kan meer over deze dag lezen als je hierop klikt.

Slaap is belangrijk, heel erg belangrijk. Een tekort aan slaap heeft heel veel negatieve gevolgen. Niet alleen volgt een slecht humeur, maar je krijgt er ook effectief geestelijke en lichamelijke klachten door.  Je geheugen gaat erop achteruit, je kan je minder concentreren, je komt gemakkelijker gewicht bij, je bloeddruk gaat stijgen, je hebt meer kans op beroertes, hartfalen én diabetes. Allemaal redenen genoeg om zeker genoeg te slapen.

Maar, wie slaapt nu echt elke nacht genoeg? Heel weinig mensen slagen erin om elke nacht aan de voorgeschreven uren slaap te komen. Dit kan heel veel verschillende redenen hebben. Als ik kijk naar waarom ik te weinig slaap kom ik uit op onderstaande redenen:

 • kinderen die wakker worden
 • te lang naar televisie kijken
 • te lang een van mijn hobby’s uitoefenen
 • liggen piekeren
 • verkouden zijn
 • wakker willen blijven tot De Man terug thuis is

Als ik het zo zie, dan heb ik (nu toch) vrij veel zelf in de hand, en zou ik best meer kunnen slapen. Het is alleen die eeuwige afweging tussen inspanning (eten, kinderen in bed steken, huishouden, werk) en ontspanning. Want, de boog kan niet altijd gespannen staan, ik wil al eens iets leuks doen, en dan laat ik net die broodnodige slaap vallen. Of ik ben zo geconcentreerd aan het naaien of breien dat ik de tijd uit het oog verlies.

Vanavond vroeg slapen allemaal?

4 gedachtes over “World Sleep Day of Wereldslaapdag

 1. Ik hoop dat dit schrijven geen roet in het eten strooit maar ik ben zo blij dat de zoon tegenwoordig nog maar een keer of 2-3 per nacht wakker wordt. Dat is echt al een verbetering :p Gelukkig slaap ik voor de rest goed. En overal. (Behalve op een vliegtuig …)

  Like

 2. Ik slaap al twee jaar behoorlijk slecht (sinds de burn-out). Slaap ik een weekje goed, dan kan ik rekenen op een insomnianacht die alle ingehaalde slaap weer teniet doet. Door de overgang van winter naar zomer en met dat het ’s morgens dus vroeger licht is, word ik veel te vroeg wakker. Dus tegenwoordig slaap ik elke nacht nét te weinig en voel ik me dus nooit ‘uitgeslapen’. Iets waar ik wel aan kan wennen na de échte slaapproblemen die ik vorig jaar heb gehad, met regelmatig een opeenvolging van nachten van 4-5 uur. Dat was moordend. Idealiter ga ik rond 21u naar boven nadat ik alles heb afgesloten, maak ik me klaar voor de nacht (en de volgende dag) en lees ik nog een half uurtje. Maar er zijn avonden dat tv of computer interessanter zijn… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s