Update – Verbouwingen

Ik schreef al enkele keren iets over ons huis, en dat we gaan verbouwen. Maar, hoe staat het daar nu mee? Tijd voor een soort samenvattende update!

Het gaat traag, maar het gaat nog steeds vooruit. We ondertekenden twee jaar geleden ons compromis, verhuisden een jaar geleden en kwamen er thuis.

Het huis

Het gaat om een huis uit begin jaren 50, zeer stevig gebouwd, maar wat, laat ons zeggen, gedateerd. Wij kochten het van de mensen die het gebouwd hebben, en zijn dus nog maar de tweede bewoners. De informatie die we kregen over het huis is dan ook zeer correct. We moesten eigenlijk niet zoeken naar welke materialen gebruikt waren, want dat konden ze ons gewoon vertellen. Ze wisten ook perfect welke aanpassingen gedaan waren, en hoe alle leidingen lopen. En iedereen die verbouwd heeft of verbouwt, weet hoe belangrijk dat is.
Het huis ligt perfect qua oriëntatie, zuidgericht, doodlopende straat met nog een echt buurtgevoel.

Architect

Na de aankoop, of eigenlijk nog tijdens, wisten we al dat we gingen verbouwen. Niet enkel electriciteit en keuken vernieuwen, maar echt all the way. Bestaande aanbouw afgooien en een nieuwe met verbinding met de tuin. Er moest ook een nieuwe badkamer komen, en na enkele jaren gingen we ook het dak vernieuwen. We gingen dus op zoek naar een architect. Na heel wat bezoeken vonden we uiteindelijk dé architect, waarmee we vandaag ook samenwerken.
Dit vond ik een hele moeilijke stap in het proces. Je weet niet helemaal waaraan je je moet verwachten. En je enkel baseren op de website van een architect is zo moeilijk. Een architect moet ook meer doen dan enkel plannen uittekenen. Ze moeten mee rekening houden met de toekomst, met de regelgeving, met duurzaam verbouwen, ze moeten de boel in gang houden, ze moeten mensen zoeken (denk maar aannemers, loodgieters, electriciens…). Ze moeten raad kunnen geven over materialen, over hoe je het moet aanpakken. En dat zijn dingen waarvan je niet kan zien op hun website hoe ze het aanpakken.

Voorbereidende werken

Ondertussen zaten we niet helemaal stil, en deden we het nodige om de bovenverdieping van zijn vele lagen behang te ontdoen, keken we wat er onder de drie lagen vloerbedekking lag en knapten we de tuin op. Gek om de tuin op te knappen misschien, maar geloof mij, als je kinderen zorgeloos in de tuin kunnen spelen, dan kan je als ouder ook wat werk opknappen. Als de tuin een wildernis is, dan wordt dat al een stuk moeilijker. Bovendien wilden we direct al groenten kweken. Wat we ook deden en waar we vorige zomer van gesmuld hebben.

Verhuis

Al bij al, een jaar na het ondertekenen van de compromis, en na de winter waarin we een lek kregen in ons appartement, was het voor mij duidelijk. We zouden verhuizen, naar ons nieuwe oude huis, en zouden wel even op onze tanden bijten. Werken in huis zou vlotter gaan dacht ik toen, want we zouden ons niet moeten verplaatsen. Little did I know….
Maar goed, vorig jaar trokken we er in!

Verbouwplannen

Na het kiezen van de architect kwam het maken van het plan. De architect doet dit niet alleen, ze hebben onze input nodig. Doordat we er ondertussen woonden leerden we ons huis ook kennen. We leerden dat we de voordeur nauwelijks gebruiken, en dat we heel vaak met vuile voeten binnenkomen langs vanachter. Heel wat voorstellen verder zagen we hét plan verschijnen en konden we onze bouwaanvraag indienen. En, vandaag kan ik met volle trots meedelen dat we van de gemeente de goedkeuring gekregen hebben. We mogen beginnen!
Ah, en uiteraard verbouwen we veeeel meer dan we oorspronkelijk ingeschat hadden. Maar we zijn zo trots op onze plannen, en hebben er nog altijd veel zin in. Hoewel, ik blijf erbij:

We weten waar we aan beginnen, maar niet waar we gaan eindigen.

6 gedachtes over “Update – Verbouwingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s