Twijfelen, twijfelen, twijfelen

Mijn omgeving weet het maar al te goed, ik ben een eeuwige twijfelaar. Zo onzeker als maar kan bovendien. Dus, geen goeie combinatie.

De laatste paar maanden blog ik heel weinig, omdat ik er weinig zin in heb, omdat ik niet goed weet waarover, omdat ik veel te veel lees en er dan geen tijd meer overschiet om te schrijven. Of omdat ik niet over hetzelfde als andere blogger/blogsters wil schrijven. Maar het schrijven doet me goed, nog altijd.

Vandaag is zo’n dag waarop ik het nodig heb om te schrijven, even al mijn twijfels van mij afschrijven, misschien gewoon om te zien dat het allemaal zo erg niet is.

Ben ik wel een goede moeder?

Ik ben uitgevlogen tegen de kinderen, veel te vaak te laatste weken, weeral. Maar het ergste was wel dat ik heel kwaad ben geworden op hen op de verjaardag van Dochter2. Ik wilde per se nog iets afwerken, naaigerelateerd, maar uiteraard, dachten de kinderen hier anders over. Zij wilden aandacht in de eerste plaats, en wilden dus meehelpen. Waar ik dacht, ik maak het snel eventjes af. Tja, wat naïef… Het naaisel is niet voor vertoning vatbaar, laat dat duidelijk zijn. Er is ook niemand die het binnenhuis zal dragen. Mijn humeur dat moment was niet in feeststemming nadien, de kinderen wel. Het heeft mij toch een uur of 2 gekost om er mij over te zetten. Een kwade moeder, niet wat je wil op het verjaardagsfeest van je dochter toch?

Dat deed mij dan weer twijfelen, ben ik wel een goede moeder? Want hebben goede moeders niet alles onder controle? En staat die niet op elk feestje te glimmen van trots, met een glimlach tot ver achter de oren? Dat mijn kinderen op dat moment ook liever niet bij mij waren, deed er nog een schepje bovenop. Enfin, dat was voor mij wel een eye opener, zoals ze zeggen. Dit zou mij geen tweede keer overkomen. Ik zwolg eventjes in zelfmedelijden, en zette daarna stappen, maar daarover later meer.

Ben ik wel goed bezig in mijn job?

Ik ben in juni begonnen op een nieuwe functie, vervanging weliswaar, maar voor iets meer dan 6 maanden, en ik heb al meermaals de indruk gehad dat ze mij wel zouden willen houden. Maar, dat twijfelen… Ik heb nog altijd momenten waarop ik mijn job gewoon uitvoer, zonder meer. En alle momenten goed zijn om afgeleid te zijn. Snel nog even het nieuws checken, en mijn mail, en… Voor je het weet ben je een uur verder. Op andere momenten kan ik dat niet doen, en vind ik zelfs de tijd niet om mijn middageten op te eten, dus het is zeker niet altijd zo. Het is eerder een mindset bij mezelf. Alsof ik niet uit mijn “luie bui” kan komen. Ik neem het werk dus ook over van iemand anders, en hoewel we vrij gelijklopend zijn op meerdere vlakken, verschillen we dus ook op evenveel vlakken. Ik werk anders dan zij. En zij heeft er anderhalf jaar over gedaan om te doen wat zij nu doet, terwijl ik de volledige overdracht op 2 weken heb gehad. Dat ik fouten maak, dat is logisch, dat ik dingen vergeet, even logisch. Maar, mijn perfectionistische ik zegt dat dan weer aan mijn twijfelende ik. En daar gaan we dan.

Waar wil ik nu eigenlijk heen met mijn leven?

Zware vraag, maar zo zwaar bedoel ik het niet. Het is eerder dat ik nog steeds niet weet wat ik echt graag doe, wat ik de rest van mijn leven wil doen. En waarmee ik geld verdien natuurlijk. Want als ik vanaf nu niet meer moest denken aan geld verdienen, dan was ik de hele tijd aan het naaien en breien. En veel meer bezig met opvoeding en persoonlijke ontwikkeling. Maar, om daar geld mee te verdienen? Ik zie niet hoe ik hiervan mijn job zou kunnen maken. Dus, het blijven hobby’s. En dat blijft toch altijd wringen. Zeker als ik dan zie hoe Babs wel haar weg vind. Waarom slaag ik daar niet in? Na mijn loopbaanbegeleiding had ik verwacht dat ik zo’n eureka-moment ging hebben en mijn droomjob heel duidelijk ging zijn. Maar, zoals wel logisch natuurlijk, dat gebeurde niet. Ik zat nog te diep in die twijfel en onzekerheid, en luisterde helemaal niet naar mijn buikgevoel, dat stemmetje dat je vertelt wat je eigenlijk wel wil doen. Toen ik dit zei aan iemand, was het antwoord dat het idee van die “droomjob” bij sommigen gewoon moet rijpen, maar dat ik erop moest vertrouwen dat het wil ging komen. Dus, daar wacht ik een beetje op… Maar toch bleef ik voelen dat ik iets moest doen. En plots was daar inderdaad, door toeval, samenloop van omstandigheden, de trigger om weer zelf mijn leven in handen te nemen. Benieuwd geworden? Ik ook, hoe zal dit verder lopen? Krijg ik inderdaad die droomjob in handen?

Kleine noot: Dit schreef ik al even geleden, maar ik twijfelde over het publiceren ervan (ja, inderdaad, ik bevestig nog maar eens mijn twijfelaarsstatus). Nu ik verder sta in mijn zelfreflectie, doe ik het gewoon.

8 gedachtes over “Twijfelen, twijfelen, twijfelen

  1. Ik herken een aantal van je twijfels, vooral diegene die jobgerelateerd zijn. Het is niet simpel om te weten wat je droomjob is en de realiteit is dan ook nog vaak anders dan het idee. Ik wens je in elk geval veel succes met je zoektocht.

    Like

  2. Je bent helemaal niet alleen in je twijfels, dat kan ik je wel vertellen! Wat kan het toch lastig zijn. En energievretend. Ik heb ondertussen ook loopbaanbegeleiding achter de rug. Daar is ook een hele hoop uitgekomen. Maar mijn job is heel weinig flexibel en daardoor slecht te combineren met een huishouden. En dan heb ik nog niet eens kinderen. Wat zou ik graag 1 of 2 dagen per week van die job afscheid nemen en een parttime baantje zoeken dat met naaien, breien of haken te maken heeft. Dat ik dan wat minder verdien, neem ik er maar bij. Is dat voor jou geen optie? Momenteel durf ik de sprong toch nog niet wagen. Maar misschien in de toekomst.. want ‘goed’ en ‘niet slecht’ zijn niet hetzelfde. En we verdienen het wel om alles uit het leven te sleuren! Veel succes!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s