Loopbaanbegeleiding: evaluatie

Loopbaanbegeleiding Verloren Verwarring.jpg

Vorig jaar, eigenlijk zelfs al eind 2016, begon ik met loopbaanbegeleiding. Ik zette de stap hiertoe nadat ik mij ervan bewust werd dat ik eigenlijk niet meer wist wat ik graag deed. Ik deed maar wat, en had het gevoel dat ik mijn leven niet meer in handen had. Als mensen mij de raad gaven om te doen wat ik graag deed, dan voelde ik mij verloren. Ik wist echt niet wat ik dan moest doen en wilde eigenlijk dat iemand mij zou zeggen: dit doe je graag, doe dat maar.

Zo werkt het natuurlijk niet.

Ik besefte dat ik zelf te weten moest komen wat ik graag deed, en nadat ik wat opzoekwerk gedaan had, kwam uit bij loopbaanbegeleiding. Dat zou mij helpen te weten komen waar mijn liefdes liggen en wat mijn passies zijn. Het eerste telefonisch gesprek was veelbelovend. De loopbaancheques warden aangevraagd en een eerste afspraak werd vastgelegd. En een tweede, een derde en een vierde en laatste. De loopbaanbegeleiding was gedaan. En toen sloeg de twijfel toe. Wist ik nu wel echt wat ik graag deed en wat ik wilde doen?

Om mijn twijfels te begrijpen, moet je weten dat ik mij echt verloren voelde. Mijn leven werd geleid, zo voelde het tenminste toch, zonder dat ik er mij echt van bewust was, zonder dat ik nog nadacht over wat ik deed. En zonder veel emoties. Tijdens de loopbaanbegeleiding werd ik mij stilaan weer bewust van mijn leven, mijn gevoelens. Ik ben mijn leven ook gaan veranderen. Weer meer tijd voor ontspanning nemen, gezonder eten, meer naar buiten gaan, meer actie ondernemen in plaats van alles af te wachten.

Op persoonlijk vlak heb ik echt veel vooruitgang geboekt, dat was ook deel van wat ik wilde bereiken. Maar, op gebied van mijn loopbaan, tja, om heel eerlijk te zijn had ik dat concreter verwacht. Niet dat er geen jobvoorstellen aan bod kwamen, zeker niet. Je vult bijvoorbeeld ook een jobkeuzetest in. Maar, dat was uiteindelijk ook maar een overzicht van jobs waarvan je dan zelf moest beoordelen of je het al dan niet graag zou doen. Maar daar kom ik later wel nog eens op terug. Mij gaf het trouwens geen houvast, het was niet dat bij mij de klik kwam dat X of Y mijn droomjob was. Veel jobideeën werden ook afgewezen door de coach, zonder verdere uitleg, misschien omdat het voor haar duidelijk was waarom dat niets voor mij was. Zelf was ik toen nog niet sterk of mondig genoeg om daar verder op in te gaan en te vragen waarom zij die of die job niets voor mij vond. Ik zat teveel in de flow van geleefd worden, en kon op dat moment nog niet voor mezelf beslissen. Het voelt alsof er nog stukjes van de puzzel missen, of mijn puzzelstukjes niet goed in elkaar passen.

Had mijn coach moeten inzien dat ik er nog niet klaar voor was en alles wat uitstellen? Was dat beter geweest? Had ik meer tijd vrij van het werk nodig om nog meer tot mezelf te komen en echt mijn droomjob te vinden? Is de begeleiding wel succesvol geweest, weet ik diep in mijn hart nu wel wat mijn droomjob is en moet mijn verstand nog volgen? Is het effectief een process van lange adem?

Mijn eindconclusie is dat loopbaanbegeleiding heel nuttig is, zowel op professioneel gebied als op persoonlijk gebied. Iedereen zou op een bepaald moment in zijn leven eens moeten stilstaan bij zijn talenten, passies, competenties en waarden. Daarom niet altijd met de bedoeling om een nieuwe job te vinden. Maar, je moet de begeleiding volgen op een moment dat je er klaar voor bent. En daar kan volgens mij nog wat meer mee gedaan worden door de coaches denk ik (en hun begeleiding). Hun eerste stap zou eigenlijk moeten zijn dat ze gaan kijken of de loopbaanbegeleiding voor jou wel op het juiste moment komt.

Wil je meer weten over de praktische kant van loopbaanbegeleiding? Check dan zeker de website van de VDAB. Je vindt er informatie over wat loopbaanbegeleiding is, wat je moet doen om loopbaancheques aan te vragen en enkele van de meestgestelde vragen. Zeker doen!

2 gedachtes over “Loopbaanbegeleiding: evaluatie

  1. Ik twijfel al een hele tijd om het ook eens te proberen, want ik weet niet goed meer wat ik wil of welke kant ik uitkan op werkgebied. Ik denk alleen dat die begeleider mij dat ook niet zal kunnen zeggen… Ik ben blij dat jij er toch iets aan gehad hebt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s